Vakantie rituelen.

th28S61OTW

Ik ga op vakantie om even alles los te laten. Weg uit de dagelijkse sleur en rituelen van thuis. Om die dagelijkse dingen te vervangen door: vaste vakantiegewoontes! In de voorbereiding, onderweg en op de vakantiebestemming. Ik som een paar van onze vakantierituelen en -gewoontes voor je op. Komen ze je bekend voor?

Net als thuis.

Eigenlijk staan wij ieder jaar op een camping in Frankrijk. Elk jaar een andere camping, andere omgeving. Behalve aankomend jaar, dan gaan we terug naar onze plek van vorig jaar. Het was zo fijn! En waar wij iedere avond genieten van een lokaal drankje, kaasje en worstje, genieten veel van onze buren van al het vertrouwde van thuis. Zodat ze ook op hun vakantiebestemming gewoon lekker (of lekker gewoon) genieten van een vers kopje Nederlandse snelfiltermaling met een broodje vlokken in de ochtend. En ‘s avonds van Hollandse aardappeltjes, knakworstjes en rode kool van HAK. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben het mee. Tuurlijk heb ik ook wel een aantal dingetjes mee, maar echt zo weinig mogelijk.

Wat je van ver haalt …

Andersom zijn er vakantiegangers die op vakantie genieten van alles wat de lokale keuken te bieden heeft. Op de terugreis wordt de auto dan ook volgeladen met de lokale wijn, kaas, worst of andere heerlijkheden. Om thuis nog even na te genieten. Helaas. Thuis smaakt dat Franse worstje of drankje toch niet zoals toen op de camping onder de Franse zon . Wat die lokale specialiteiten zo lekker maakt, is de omgeving, de zon, de mensen en het tempo. Behalve de heerlijke goedkope chocolade, die is altijd lekker!

Dagelijks ritueel

Ben je na een paar dagen gesetteld? Dan merk je dat er toch een vast dagelijks ritueel in sluipt. Ook bij ons. We staan om half 9/9 uur een keertje op. Iedere dag een vers stokbrood en croissant halen. Ontbijten. Zo tegen twaalf uur gaan we op pad of gaan we, waar de locals een siësta houden vanwege de zinderende hitte, als echte Hollanders gewapend met badlakens, zonnebrand en een boekje, een plekje zoeken bij het zwembad om in de zon te gaan liggen en af te blussen in het water. Wij komen aan en de vroege vogels vertrekken weer. Gelukkig maar, want de andere ligstoelen zijn bezet door badlakens van gasten die pas rond twee uur komen, maar wel alvast om zeven uur ’s ochtends hun badlaken klaar leggen. Het zijn altijd dezelfde. Het zijn hun vaste en voor mij gruwelijk vervelende vakantiegewoonte.

Chef-kok

Thuis ben ik degene die iedere avond probeert een culinair verantwoorde maaltijd op tafel te zetten voor het gezin.. .waar ze na een lange dag het gevulde bord bekijken en slechts de helft opeten. Eenmaal op vakantie, is alles anders. Mijn man ontpopt zich tot chef-kok. Hij kan niet wachten om weer lekker met een biertje in zijn ene hand en de spatel in zijn andere hand, ons te voorzien van een bordje pasta , salade of vlees ala papa, waar wij vervolgens het bord bekijken en slecht de helft opeten. Niet omdat het niet lekker is, maar omdat het gewoon te warm is.

De buren ‘ken’ je.

Dat worstje en extra glaasje eet en drink je op vakantie vaak gezellig met de tijdelijke buren. Zie je de buren thuis alleen wanneer je ’s ochtends in de auto of op de fiets stapt en spreek je elkaar zo nu en dan over de gezamenlijke heg …Op de camping lopen buren de deur vaak plat bij elkaar. Niet zo gek. Je ziet elkaar dagelijks meerdere keren en op meerdere plekken op de camping of je komt elkaar tegen in die o zo fijne koude supermarkt. Loop je aan het einde van de middag langs op weg naar je eigen tent, chalet of caravan, dan is een tussenstop voor een borrel altijd makkelijk én gezellig. Je komt elkaar zelfs tegen tijdens de afwas.

Andere rituelen of gewoontes?

Krijg je thuis alleen een bakje yoghurt weg op de vroege ochtend, terwijl je op vakantie elke dag naar de bakker of campingwinkel gaat om vers brood? Drinkt je partner normaal alleen bier en houdt hij op vakantie ineens van wit, rood en rosé? Dit zijn nou echt van die vakantierituelen. Zo houd ik normaal gesproken van gevarieerd eten, maar op de camping komt er gerust drie keer per week pasta, stokbrood of salade op tafel. Zolang het maar ‘makkelijk’ is. Op vakantie kan ik ook uren een spelletje of niks doen en chillen in de hangmat.

Wat zijn jouw vakantierituelen of gewoontes? Leuk om over na te denken tijdens één van die lange zomeravonden voor de tent met de buren. Onder het genot van een typisch lokaal hapje en drankje, of een stukje echt Hollandse oude kaas natuurlijk.

Proost! Santé! Zum Wohl! Salud! Živjeli! Jamas! Skål! Cheers! À sua saúde!

 

Advertenties

Een gedachte over “Vakantie rituelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s