Wat is dat toch met geluk?

img_20170320_133010.jpg

Op zoek naar geluk en je geluk achterna zijn termen die we de laatste tijd steeds vaker horen, maar wat is dat dan en wat zoeken we dan eigenlijk?

Vraag 10 verschillende mensen wat geluk voor hun betekent en je krijgt 10 verschillende antwoorden. Je kunt namelijk op verschillende manieren tegen geluk aankijken en geluk is heel persoonlijk.

Geluk is een gevoel in het nu

Je hebt een beetje geluk nodig om gelukkig te worden – Aristoteles

Geluk is voor een deel afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Het valt niet mee gelukkig te zijn als de meest belangrijke zaken in je leven anders lopen zoals je zou willen dat het loopt en eigenlijk loopt het altijd anders. Belangrijke zaken zijn bijvoorbeeld je gezondheid, relaties, werk of inkomen. Maar geluk komt natuurlijk nooit zomaar aanwaaien .Gelukkig zijn is een beslissing die je neemt. Het is een gevoel in het nu. Geluk is namelijk geen resultaat.
Geluk kun je kiezen

Voor geluk kun je gewoon kiezen. Geluk is namelijk een beslissing die je kunt nemen. Besluit vandaag om gelukkig te zijn. Wat er ook op je pad komt, besluit tegen jezelf te zeggen: ‘oké, dit zegt me dat ik gelukkig ben’. Het is een beslissing die je zelf neemt. Alleen jij hebt de kracht om te beslissen dat je gelukkig bent, net zoals je dat ook hebt om te kiezen voor dankbaarheid, blijheid, tevredenheid. Geluk stel je niet uit Geluk is in het nu. Je hoeft niet te wachten op of te zoeken naar geluk. Je kunt het niet bestellen en het wordt niet thuisbezorgd via de DHL. Je bent nu gelukkig, of je bent het niet. Wacht je op dat ene moment dat je gelukkig zal maken? Dat zou toch wel heel zonde zijn, want dat maakt vandaag minder leuk en is vandaag minder spannend dan dat het zou kunnen zijn.

Geluk is een ontdekkingsreis.

Onze kinderen zijn een echt voorbeeld, zij leven in een grote ontdekkingsreis. Natuurlijk zijn ze wel eens verdrietig en hebben ze hun eigen grote zorgen. Maar als je ze eens een dag observeert, dan zie je dat het geluk van ze afstraalt. Kinderen stellen geen voorwaarden aan geluk. Volwassen kunnen altijd wel een aantal dingen verzinnen waar ze gelukkig van worden. Er zullen weinig mensen zijn die zeggen dat ze tevreden zijn met alles wat ze hebben. Kinderen stellen geen eisen. Als je kinderen als voorbeeld neemt, dan zie je dat zij zich niet concentreren op wat er ontbreekt, wat ze niet gedaan of niet bereikt hebben.

Geluk zit in jezelf

Geluk is iets wat voor iedereen anders is. Iedereen geeft er een eigen betekenis aan. Daarom zit geluk in jezelf. Je kiest voor jouw eigen geluk door je eigen pad te volgen. Weten wat jou gelukkig maakt heeft veel met zelfkennis te maken en hoe jij jouw ideale leven ziet. Het heeft ook met zelfacceptatie te maken, met al je goede en minder goede eigenschappen. Niemand is perfect! Wees tevreden met wie je bent en sta open om te leren. Het is nooit te laat jezelf te ontwikkelen, maar dan wel vanuit het idee dat je gelukkig mag zijn om wie je bent.

Geluk is delen en geven

Geluk is anderen gelukkig maken door te delen en te geven. Je kunt natuurlijk niet geven wat je niet hebt, maar je kunt wel tijd, aandacht en energie delen. Ook als je even het geluk niet voelt, kun je jouw aandacht richten op een ander. ‘Je hebt dus een beetje geluk nodig om gelukkig te worden’.

Wat betekent Geluk voor jou?

 

 

 

Advertenties

4 gedachten over “Wat is dat toch met geluk?

  1. geluk is geloven in jezelf in de kleinste momenten van de dag…
    geluk is elke dag genieten van de winterviooltjes
    geluk is genieten van je schrijftijd…
    …. het zit in de kleinste dingen…

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s