Hollandse Boterkoek

IMG_20170318_145104

Een echte Hollandse traktatie!

Mijn ouders bakte de boterkoek ook altijd zelf, dus ik heb die uit de supermarkt nooit echt lekker gevonden. Deze boterkoek was echt zo klaar en wat is die lekker! Ook makkelijk  om samen met kinderen te maken. Met slechts een paar ingrediënten en ongeveer een half uurtje staat er een heerlijke boterkoek op het aanrecht te wachten.

Ingrediënten

  • 250 gram bloem
  • 200 gram roomboter
  • 200 gram suiker
  • 8 gram vanillesuiker
  • 2 eierenzout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden en zorg dat de roomboter van tevoren uit de koelkast is want deze moet op kamertemperatuur zijn.

Snijd de roomboter in kleine blokjes en doe deze in een kom, voeg hier de suiker en de vanillesuiker aan toe en mix met een handmixer tot een luchtige substantie.

Breek nu één ei boven de beslagkom en voeg een snufje zout toe, nogmaals mengen met de handmixer tot alles goed door elkaar is gemengd. Voeg nu beetje bij beetje de bloem toe terwijl je blijft mixen. Er ontstaat nu een klonterig deeg in je beslagkom krijgt. Roer alles nog even goed door met een eetlepel of gebruik gewoon lekker je handen zodat ook de bloem die nog onderin ligt goed door het beslag wordt gemengd.

Vet de vorm in met boter en doe het beslag in je vorm, druk alles goed plat met de achterkant van een lepel tot het deeg goed over de vorm is verdeeld. Klop het andere ei en smeer de bovenkant van het deeg in je vorm nu in met het eiermengsel, dit zorgt voor een mooi glans laagje op je koek. Eventueel kan je nu met een scherp mesje vast dunne streepjes trekken ter grootte van de uiteindelijke punten, of gebruik een vork om er een leuk patroon in te trekken.

Zet de vorm nu ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven en kijk aan het einde of je boterkoek mooi bruin is geworden. Zo niet dan verleng je de oventijd nog een paar minuutjes.

Haal de boterkoek uit de oven om af te laten koelen en ‘snijd’ hem vast los van de vorm met het schuifje van je boterkoekvorm. Gebruik je een taartvorm dan kan je de zijkanten even met een dunne spatel of klein mesje lossnijden van de vorm, laat de koek in de vorm verder afkoelen, anders breekt de koek heel snel.

En nu lekker genieten van jouw home made boterkoek. Af en toe wat guilty pleasure moet kunnen toch?!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s