Ode aan de vrouw

womens_day_020

VANDAAG IS HET INTERNATIONALE VROUWENDAG. EEN DAG OM EVEN TE ZEGGEN.. DAMES… JULLIE ZIJN GEWELDIG!

In de loop der tijden zijn er zo veel geweldige vrouwen geweest die een verschil hebben gemaakt voor de wereld. Internationale Vrouwendag is een herdenking van de eerste staking door vrouwen, die plaatsvond op 8 maart 1908 in New York. De staking was gericht tegen slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie en bleek achteraf het prille begin van de strijd voor vrouwenemancipatie. In 1978 werd de feestdag voor het eerst door de VN erkend, maar in veel kapitalistische landen gebeurde dit lange tijd niet. Sinds de tweede feministische golf in de jaren ’60 wordt Internationale Vrouwendag weer volop gevierd, meestal met bijeenkomsten, debatten, lezingen en manifestaties. Het doel is om stil te staan bij de verbetering van vrouwenrechten, zoals bijvoorbeeld kiesrecht. In nog maar enkele westerse landen heerst weerstand tegen de achtste maart. Het gaat dus de goede kant op, maar verbetering is nog altijd nodig!

Heb ik er iets mee? Hmmm…

Ik ben namelijk toch best assertief, heb geleerd om te doen wat voor mij belangrijk is en dat in redelijke harmonie met mijn omgeving. Maar tuurlijk gaat er echt nog wel eens iets mis in de planning. Maar aan wie ligt dat dan? En kan ik daar dan misschien dan iets van leren? Is het niet een probleem in landen waar vrouwen nog onderdrukt worden om uiteenlopende redenen?
Het wordt mij steeds duidelijker dat wij, vrouwen in Nederland anno 2017, helemaal niet zo heel erg veel moeite meer hebben om onze dromen en idealen achterna te gaan. Grotendeels hebben de vrouwen door de eeuwen heen de rol van opvoeder, en daarmee een groot aandeel gehad in de vorming van de kinderen. Vrouwen van vandaag zijn zich veel bewuster van hun kwaliteiten en van hun eigen behoeften. Zij kiezen ook voor zichzelf en hun eigen carrière, dromen en doelen en wij krijgen daar in Nederland ook de kans voor.

Maar…we hebben we nog de overheid, die verwacht ook veel ons, vrouwen. Zo mogen we, als onze kinderen geboren zijn zo snel mogelijk weer aan het werk, maar wel zo fulltime mogelijk, want dat is goed voor onze zelfstandigheid en ons pensioen! Maar die pensioenleeftijd wordt ondertussen ook flink opgekrikt. De tegemoetkoming in kinderopvang is flink teruggeschroefd, dus is de opvang vele maanden duurder geworden en dus gaan we toch wat eerder naar huis. En dan ineens bestaat onze dag uit werken, thuiswerken, de kinderen opvangen en vermaken… en oh ja, ook nog werken als de kinderen thuis zijn en niet te vergeten….het huishouden. Daarnaast willen ze ook meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Tuurlijk….doen we er allemaal wel “eventjes ‘bij.

We moeten dus echt wel een supergeslacht zijn, wij vrouwen.

Vrouwendag: Ja het is nog steeds nodig om aandacht te geven aan vrouwen, onze behoeften, onze gezondheid en onze balans. Voor vrouwen van over de hele wereld, omdat we nog lang niet klaar zijn met recht op zelfbeschikking, veiligheid, gezondheid. Saamhorigheid en waardering voor alle uitdagingen die we iedere dag weer tegemoet treden.

LATEN WE VOORAL EEN BELANGRIJKE GEDACHTEGANG OVERBRENGEN OP ONZE KINDEREN. OF HET NU MANNEN OF VROUWEN IN WORDING ZIJN… LATEN WE ZE MEEGEVEN DAT HET BELANGRIJK IS DAT ZE VOORAL BLIJ EN GELUKKIG MOGEN ZIJN MET WIE ZE ZIJN EN ALTIJD HUN DROOM MOGEN EN KUNNEN VOLGEN.

Advertenties

7 gedachten over “Ode aan de vrouw

  1. Vooral dat laatste :-). Dit jaar schreef ik er niets rond, vorig jaar (toen Hillary Clinton nog presidentskandidate was) deed ik dat wel. Er is nog werk aan de winkel, zoveel is zeker. Maar toch ook blij dat ik een vrouw ben :-).

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s