Kasteel de Haar

dsc_0055
In de rozentuin van Kasteel de Haar

Bij het vak geschiedenis, is onze lieve Noa bezig met het onderwerp Kastelen & Ridders. Dus zijn wij vanmorgen op pad gegaan en hebben het grootste kasteel van Nederland bezocht.

Kasteel De Haar (vroeger Het Huys te Haer)

Een monumentaal kasteel in het Utrechtse dorpje Haarzuilens. Het is het grootste kasteel van Nederland. Het werd vanaf 1892 op de ruïne van het oude kasteel herbouwd in neogotische stijl.

De Haar bestaat uit een omvangrijk terrein waarin zich naast het hoofdgebouw onder meer bijbehorende tuinen en gebouwen zoals een kapel bevinden. Het naastgelegen dorp heeft verder een sterke relatie met het kasteel en het geheel valt onder beschermd dorpsgezicht.

Bron: Wikipedia.

dsc_0058
Kasteel de Haar

Net buiten de stad Utrecht staat een sprookjesachtig, middeleeuws kasteel dat is gebouwd ter meerdere eer en glorie van de familie Van Zuylen van Nijevelt van de Haar. Zodra je het landgoed betreedt word je heel ver teruggeworpen in de tijd. Hoe ver? Nou… tot in 1890.

Het is erg leuk en toegankelijk voor kinderen. Er zijn namelijk 3 verschillende speurtochten en spelletjes. Een speurtocht in een kasteel…hoe leuk?! Noa heeft er 2 meegenomen, het letterspel voor kastelenkenners en de speurtocht voor kastelenkenners. Er is ook een een spel/speurtocht voor de wat jongere kinderen.

In elke kamer/ruimte staat een gids die je vol passie verteld wat er te zien is en hoe de baronnen en baronessen hier leefde.  Aan het einde van de ronde in het kasteel zijn de kinderen echte kenners en kunnen ze veel vertellen over het kasteel.

Kasteel de Haar staat op een enorm stuk grond met parken en tuinen. Nu zijn wij daar vandaag niet helemaal doorheen gelopen, omdat we deze in het voorjaar/de zomer in al zijn pracht en praal en kleuren willen bewonderen.

Noa vond het prachtig en het was extra leuk, omdat ze de gids zelf ook wat kon vertellen over kastelen en er dus op die manier echt een actief gesprek ontstond.

dsc_0071
Binnen in het kasteel.

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Kasteel de Haar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s