Gelezen: Judas. Astrid Holleeder.

judas
Voorkant Judas. Astrid Holleeder

 

Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid – en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van rtl Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbare Willem Holleeder in.
Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.

Judas speelt zich af tussen 2012 en nu. Regelmatig komen er flashbacks naar het verleden voorbij. Het is geschreven door de zus van Willem Holleeder, die in het boek ‘Wim’ wordt genoemd.
Wie een mooi maffiasprookje verwacht komt met dit boek bedrogen uit. Willem Holleeder heeft zijn familie geterroriseerd, bedreigt en afgeperst. Ook zijn moeder liet hij niet met rust.
In 2013 leggen de zussen Sonja en Astrid samen met de ex-vriendin van Willem, Sandra, belastende verklaringen over hem af,  de zogenoemde kluisverklaring, met gevaar voor eigen leven, en met maar één doel: zorgen dat Wim levenslang krijgt.
In Judas vertelt Astrid over haar jeugd, haar gewelddadige vader en het leven met haar broer. Ze noemt het boek haar ‘testament’, omdat ze er van uit gaat dat haar broer haar zal laten ombrengen vanwege verraad.

De schrijfstijl vind ik niet altijd even prettig, en de vele flashbacks vind ik af en toe wel verwarrend. Maar over de inhoud niets dan goeds. Een indrukwekkend verhaal. Ik heb respect gekregen voor deze vrouwen.

Judas is wat mij betreft een boek wat je gelezen moet hebben. Het kruipt onder je huid en het laat je niet los.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s